Tuesday, Feb 19th

Kemaskini terakhir: 03:39:40 PM GMT

Anda Di Sini: WANITA AKTIVITI

AKTIVITI WANITA

AWESOME MUSLIMAH.. STRIVING MUSLIMAH

Awesome Muslimah 3.0 ialah program bual bicara hasil kerjasama erat antara IKRAM Siswa Kelantan dan Rakan Masjid Pusat Islam USM KK dengan sumbangan daripada Wanita IKRAM Kelantan. Program ini berfokuskan pada 10 muwasafat tarbiyah yg digariskan oleh ISHAB dan muwasafat tarbiyah yang dipilih untuk AM pada kali ini ialah munazzamun fi syu'unihi (Tersusun pengurusan). AM3 membawakan tema ''The Striving Muslimah 24 Hours'' dengan tagline AM3- ''Productive Muslimah Successful Muslimah''. Penceramah yang dijemput pada kali ini ialah Dr.Zaharah Sulaiman dengan panggilan mesra Kak Joy digandingkan dengan Saudari Aisyah Syakirah dari Universiti Malaya manakala moderator bual bicara ialah Ukhti Fatihah Shukri atau lebih dikenali sebagai Ummu Fayyad. 
Tetamu yang hadir akan mendapat free gift iaitu candy socks. Kelainan yg dibawakan oleh AM3 pada kali ini ialah kami memaparkan gimik2 penceramah dan moderator sebelum memulakan bual bicara dan persembahan akustik gitar daripada pelajar USM KK.
Sekian.
Jazakillah khair.

Nadzirah Baharuddin
Nutrition Programme
Universiti Sains Malaysia,
Kubang Kerian, Kelantan.

QIAM DAN REHLAH PELATIH RAUDHATUL SAKINAH KELANTAN

Pada 13 & 14 Disember 2012, Raudhatus Sakinah Kelantan dan Akhawat IKRAM Negeri Kelantan telah julung-julung kali mengadakan Qiam dan Rehlah RS 2012. Rehlah yang diadakan di Pantai Irama, Bachok telah disertai seramai 16 orang pelatih, 3 orang warden dan 4 orang Akhawat IKRAM.

Objektif Rehlah ini bertujuan memupuk Silaturrahim dan Kasih Sayang serta kerjasama erat antara pelatih, warden dan Akhawat sendiri selain menikmati ciptaan Allah swt yang Maha Hebat. Program ini bermula dengan sesi taklimat program oleh Ukhti Khairul Naaim bt Mohd Nasir pada sebelah malam sebelum mereka berqiammullail pada pagi keesokan harinya.

Keesokan hari, seusai solat Subuh berjamaah, program diisi dengan tazkirah Subuh oleh Ukhti Nur Iwani dan Ukhti Ainun Izzati Razali mengenai Keutamaan berselawat kepada Rasulullah s.a.w dan Hijab Wanita Muslim. Sebelum berangkat ke Pantai Irama, lebihkurang pada Jam 8.15 pagi, bermulalah perjalanan ke Pantai Irama. Sebanyak 4 buah kereta terlibat sebagai pengangkutan peserta. Sejurus sampai ke destinasi, peserta menunaikan solat Dhuha berjamaah disusuli dengan tadabbur Al-Quran dari surah Luqman ayat 12 sehingga 19 iaitu mengenai nasihat Luqman kepada anaknya. Penerangan kepada ayat-ayat ini disampaikan oleh Ukhti Nur Fatihah bt Raimi.

Sejurus selepas itu, para peserta dihidangkan dengan makan pagi sebelum sesi permainan. Permainan kotak beracun bukan sahaja bertujuan untuk berhibur malah menguji pengetahuan para peserta melalui soalan-soalan yang berkisarkan keagamaan. Program tamat pada jam 11.30 pagi dan kesemua peserta tiba semula ke Raudhadul Sakinah dengan selamat. Dengan berakhirnya rehlah kali ini, diharapksn ukhuwwah yang terbina memudahkan lagi usaha-usaha bagi melaksanakan dakwah dan tarbiyah sebagai misi membawa masyarakat kearah Ubudiyah hanya kepada Allah swt. ~

Disediakan oleh : Ukhti Ainun Izzati Razali.

WANITA MASJID TAPANG RASA SYUKUR DENGAN KEHADIRAN WANITA IKRAM

21 Disember 2012, Jumaat - Kehadiran Wanita IKRAM ke Masjid Tapang setiap minggu disambut dengan rasa syukur oleh wanita disitu kerana mereka sentiasa diberikan pendedahan dan maklumat bukan sahaja di sudut agama bahkan disudut cara menjaga kesihatan. Petang tadi telah berlangsung Ceramah Kesihatan oleh Dr Noor Shirlyna dengan tajuk Penjagaan Mata. Mereka telah diberikan penerangan mengenai kerosakan mata seperti penyakit mata katarak yang biasanya dihidapi oleh orang yang berusia 40 ke atas. Mereka merasa bersyukur di atas pemberian penglihatan oleh Allah swt dan berazam untuk bersegera membuat rawatan jika terdapat simptom-simptom seperti yang telah diterangkan.

Walaupun lebat hujan pada hari itu kerana Kelantan sekarang dilanda musim tengkujuh, mereka tetap setia untuk mendengar penerangan yang diberi. Ini adalah merupakan siri Kuliah [email protected] Tapang dan minggu ini merupakan giliran slot Ceramah Kesihatan. Sudah hampir 6 bulan kuliah ini diadakan dan ia diadakan berselang-seli dengan kuliah tafsir, fiqh wanita, baitul muslim dan ceramah kesihatan. Wanita IKRAM akan terus istiqamah dalam menyampaikan fikrah kedalam masyarakat dimana jadual kuliah akan diteruskan untuk tahun 2013, Insyallah, semoga Allah swt permudahkan.Amin

SEMINAR 'BOYS AND GIRLS LEARN DIFFERENTLY' MAHIRKAN PESERTA DALAM TARBIYAH ANAK LELAKI DAN PEREMPUAN

Baca lagi...

TANGAN YANG MENGHAYUN BUAIAN MENGGONCANG DUNIA BERJAYA MENARIK PESERTA PELBAGAI PERINGKAT UMUR

Kota Bharu, 8 Disember (Sabtu) : Wanita IKRAM Bachok telah menganjurkan seminar wanita bertemakan ‘Tangan yang Menghayun Buaian Menggoncang Dunia’ dengan kerjasama Persatuan Kesihatan Reproduktif Negeri Kelantan (ReHAK) dan IKRAM Siswa. Seminar ini telah diadakan di Hotel Juita Inn bermula 2.45 pm hingga 5.30 pm dan berjaya menarik minat 137 orang peserta wanita dari pelbagai peringkat umur.

Program ini telah dimulakan dengan bacaan Al Quran oleh Hjh Siti Mariam binti Man dan diikuti dengan Ucapan Aluan oleh Ustazah Hasanah bt Ibrahim, Ketua Wanita IKRAM Daerah Bachok. Ucapan sulung Ketua Wanita telah mengajak para hadirin untuk bersama-sama berusaha melakukan perubahan untuk membaiki keadaan masyarakat yang kini tenat dengan kebejatan sosial. Program ini juga telah dirasmikan oleh Tn Haji Che Rahimi bin Samat, TYDP IKRAM Negeri Kelantan. Dalam ucapan perasmiannya beliau berharap tujuan dan objektif seminar akan tercapai. Beliau juga menyeru hadirin untuk merasakan kemuliaan sebagai wanita Islam dengan melaksanakan tanggungjawab terhadap keluarga dan masyarakat.

Prof Madya Dr Harlina Halizah Siraj, Pakar Perunding Sakit Puan Pusat Perubatan UKM telah dijemput menyampaikan ceramah yang bertajuk “Mengarusperdanakan Agenda Keluarga Dalam Perjuangan”. Beliau yang juga merupakan Timbalan Ketua Wanita IKRAM Malaysia telah menerangkan tentang kepentingan keluarga sebagai unit sosialisasi dan tujuan pembentukan keluarga adalah untuk mendapatkan sakinah, mawaddah dan rahmah. Beliau juga menegaskan tentang tanggungjawab ibubapa untuk menyelamatkan ahli keluarganya dari terjerumus ke dalam neraka seperti dalam Surah At Tahrim, 6: “…Peliharalah diri dan keluargamu dari api neraka yang bahan bakarnya adalah manusia dan batu,…”. Untuk membentuk dan melindungi ahli dalam sesebuah keluarga, ia amat memerlukan sokongan dari sudut ekonomi, kesediaan emosi dan sosial.

Beliau juga menyeru hadirin untuk berperanan secara efektif dalam pembentukan keluarga kerana ianya merupakan asas batu bata kejayaan sesebuah masyarakat. Berdasarkan statistik terkini beliau mendedahkan masih ramai tidak berkeluarga di kalangan umur 25 tahun ke atas dengan pelbagai sebab dan alasan. Di samping itu statistik perceraian juga membimbangkan dengan kadar peningkatan  1% setahun. Antara sebab perceraian adalah orang ketiga, pasangan tidak bertanggungjawab dan tiada persefahaman.


Dalam mengarusperdanakan agenda keluarga, pelbagai cabaran dihadapi oleh semua. Antaranya cabaran mendidik anak-anak generasi  z dan alpha yang dibesarkan oleh ibubapa generasi Y (digital). Pengetahuan memahami keadaan pelbagai generasi dapat membantu pembinaan intitusi keluarga. Kegagalan institusi keluarga juga mengakibatkan berlakunya peningkatan mendadak anak tak sah taraf di Malaysia. Begitu juga dengan kes-kes pembuangan bayi samada hidup atau mati. Kegagalan ini juga mendorong wujudnya golongan feminisme yang menyalahkan institusi keluarga menghalang peningkatan potensi wanita. Di samping itu semakin berkembangnya kehidupan sebagai transeksual, lesbianisme dan homoseksual. Keadaan ini amat membimbangkan kerana agenda ini telah diserap secara halus melalui sistem pendidikan Barat seawal tadika, melalui filem-filem dan budaya K Pop. Selain itu kegagalan institusi keluarga juga menyumbang kepada peningkatan kes-kes kemurungan di kalangan lelaki dan wanita.

PM Dr Harlina juga telah sudi mengadakan sesi interaktif dengan hadirin dalam sesi perkongsian “Kemahiran Wanita dalam Menggoncang Dunia”. Sebagai seorang yang berkerjaya professional dan berpengalaman luas terlibat dalam kepimpinan pelbagai NGO massa, wanita dan komuniti beliau tidak lokek berkongsi mengenai pengurusan masa efektif dan bagaimana menggunakan bahasa cinta untuk membahagiakan diri dan pasangan masing-masing.
Semasa rehat, telah diadakan kempen “Wanita Palestin Kami Bersamamu”. Sesi ini dikendalikan oleh Dr Hafidzah Mustakim, Ahli DPN IKRAM, Aqsa Syarif dan IKRAM Siswa. Persembahan multimedia mengenai Palestin dan kutipan derma serta jualan lencana ‘Rose to Rose’ telah dijalankan.

QIAM DAN REHLAH AKHAWAT IPT KELANTAN

Pusat Islam USMKK 22 & 23 Jun 2012-Akhawat IKRAM Kelantan telah julung-julung kali mengadakan Qiam & Rehlah 2012 bermula dari Pusat Islam USM Kubang Kerian ke Pantai Sri Tujuh yang bertemakan Qowiyyuljismi. Rehlah ini disertai seramai 30 orang pelajar IPT.

Daripada Abu Hurairah RA katanya, Rasulullah SAW bersabda, “Orang mukmin yang kuat itu adalah lebih baik dan lebih dikasihi Allah daripada orang mukmin yang lemah”[HR. Muslim]. Selain Nilai Qowiyyuljismi (Kekuatan jasmani), apa yang ingin diterapkan dalam Rehlah ini juga adalah Harishun ‘ala waqtihi (Pandai menjaga waktu) selain  memupuk amalan berziarah sesama muslim melalui ‘task’ yang perlu dilalui oleh setiap kumpulan dengan mencari rumah-rumah pimpinan Akhawat Kelantan. Di antara rumah-rumah yang terlibat adalah rumah Dr Dasmawati, Puan Zainara Abdul Hamid, Dr Habsah Hassan , Dr Norhani Abdul Rani, Puan Mariah dan Ustazah  Fatimoh.

Pendaftaran peserta bermula dari Jumaat 22 Jun jam 8.30 malam. Pada malam itu program diisi dengan sesi ta’aruf, penyampaian tazkirah oleh Ustazah Nazila Salleh. Kemudian para peserta khusyuk mentadabbur surah Al-Kahfi sebelum mereka berqiammullail pada pagi keesokan harinya.

Seusai Solat Subuh, program dipenuhi dengan Kuliah Subuh oleh Dr. Zaharah Sulaiman. Selepas sesi taklimat oleh Dr. Dasmawati Mohamad, pelepasan peserta dirasmikan oleh Dr.Habsah Hassan (Ketua Wanita IKRAM Daerah Kota Bharu). Setiap kumpulan harus malalui 5 checkpoint. Misi setiap kumpulan berakhir apabila berjaya sampai ke Checkpoint terakhir iaitu di Pantai Sri Tujuh. Di sini meraka akan membentangkan tugasan yang diamanahkan iaitu membentangkan biodata pimpinan-pimpinan akhwat juga menceritakan pengalaman unik sepanjang perjalanan.

Majlis penutup dan penyampaian hadiah telah dihadiri oleh pimpinan Akhawat IKRAM Kelantan dan Kota Bharu iaitu Dr Norhani Abdul Rani, Dr Habsah Hassan, Dr Dasmawati Mohamad, dan Pn Zainara Abd Hamid. Ucapan penutup dan penyampaian hadiah telah disempurnakan oleh Dr Norhani Abdul Rani, Ketua Wanita IKRAM Negeri Kelantan. Majlis disudahi dengan bacaan Doa Rabitah oleh Ukhti Wan Yusra Hananah.

Dengan berakhirnya rehlah kali ini, diharap ukhuwwah yang terbina memudahkan lagi usaha-usaha pengembelingan tenaga akhawat bagi melaksanakan dakwah dan tarbiyah sebagai misi membawa masyarakat kearah ubudiyah dan pengabdian kepada Allah swt di dalam segenap aktiviti kehidupan.~

Muka 1 dari 2